Hıristiyanlar, her yıl 25 Aralık tarihini Hz. İsa’nın doğum yıldönümü olarak kabul ederler. Bir hafta boyunca bu sebeple de birçok etkinlik gerçekleştirirler. "Noel” Latincede,“Tanrının doğum günü” anlamına gelir ve Hz. İsa’nın doğum günü kutlamasını ifade eder. Noel yortusu dolayısıyla çam ağaçları kesilip, cadde, balkon ve evler süslendirilip ışıklandırılır. İlk defa Almanya’da 1605 yılında ortaya konulan, daha sonra da bütün Hıristiyanlık âlemine yayılan “Noel Baba” efsanesi de yaygın bir biçimde işlenmiştir. Noel Baba aslı ve mesnedi olmayan, ancak sözde iyiliği temsil eden ve bu gece de çocuklara oyuncak, şeker vb. hediyeler dağıtan, genellikle karla örtülü, kırmızı başlıklı paltosu ve kocaman beyaz sakalı ile temsil edilen efsanevî bir kişidir. Bu gecede Hıristiyanlar, Hz. İsa’yı ilahlaştırmaktadırlar. Hz. İsa'yı ilahlaştırıp O'na Allah'ın oğlu demektedirler. Yılbaşı gecelerinde yaşanan aşırılıklar, akıl alacak gibi değildir. Yeni bir yıla girerken üzülmek mi sevinmek mi lâzım? Cinnet geçirircesine işlenen günahlar, lüks harcamalar, israf, bolca tüketilen içkiler, çokça oynanan kumar, şehveti teşvik eden, cinsel duyguyu kamçılayan şarkılar neyin nesi? Toplumumuzda ve diğer Müslüman toplumlarda "yılbaşı kutlaması" başlığı altında düzenlenen eğlence toplantıları ise, hiçbir kültürel ve geleneksel temele sahip değildir. Sokakların süslenmesi, alış-veriş merkezlerinin vitrinlerinin değiştirilip süslenmesi, tatil programlarının yapılması, eğlenceler tertip edilerek insanların kendilerinden geçmesi, Hıristiyan olmayan ülkelerde yılbaşı kutlamaları, Batı'nın körü körüne taklit edilmesinin veya Hıristiyan Batı'nın kültür ihracının bir sonucudur. Ülkemizde öteden beri yılbaşı kutlamalarıyla ilgili olarak yapılan tenkitler ve gösterilen hassasiyet de bundan kaynaklanır.
Hz. peygamber, Müslümanlara farklı bir kimlik kazandırmak için gönderilmiş bir peygamberdir. Yeme-içme, kılık-kıyafet, hayat tarzı, ekonomik hayat, eğitim, örf ve adet gibi hususlarda başka toplumlara göre farklı olmamızı istemiştir. İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı varken, Müslümanlar birbirlerini harcamakla ve enerjilerini birbirleri için tüketmekle meşgulken yılbaşı ve Noel kutlamaları neyin sevinci? Yılbaşının, biz Müslümanlar için, milletler arası takvim başlangıcı olma fonksiyonundan başka hiçbir özelliği yoktur. Dini emirlerimizde ve milli geleneklerimizde hiçbir yeri olmayan Noel'i ve yılbaşını "Müslüman’ım" diyen bir kimse kutlamamalıdır. Kazak’lı bir mütefekkir ve ilim adamı, oranın Diyanet İşleri Başkanı konumunda olan Rızaeddin bin Fahrettin, ecdadımız 1912 yılında "Balkan Harbi"ne girdiğinde,"kardeşlerimizin kanları akarken biz burada bayram yapamayız, matemdeyiz" demiş ve kurban bayramını kutlamamıştır.
Yeni bir yılın başlaması sebebiyle birbirlerimizle tebrikleşmede, birbirimize hayır dualar etmede ve yeni yılın bizler için hayırlar getirmesini istemede ise herhangi bir sakınca yoktur.
Yeni yılınızı tebrik eder, Müslümanların Müslümanlık bilincinin dirilişine vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim.
Aydın YIĞMAN/KIRKLARELİ MÜFTÜSÜ