28.04.2016

Hz. Peygamberin Oluşturduğu Vahdet Toplumu-Gelin Birlik Olalım Konulu Konferans Düzenlendi

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle 12 Nisan 2016 Salı günü Rektörlük Kültür Merkezinde halkımızın yoğun katılımıyla konferans programı düzenlendi. Gerçekleştirilen programa Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK, İl Müftüsü İsmail BAYRAK, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat TEMEL, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve halkımız katılım gösterdi. "Hz. Peygamberin oluşturduğu vahdet toplumu-gelin birlik olalım" konulu konferans saat 20.30'da başladı. Konferansa Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK ile birlikte çok sayıda kurum ve kuruluş yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. "

Program Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Büyük bir ilgiyle takip edilen Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Başkanlığımızca hazırlanan sinevizyon gösterimine geçildi. Ardından İl Müftümüz İsmail BAYRAK programın açış konuşmasını yaptı. BAYRAK, konuşmasında, "Diyanet İşleri Başkanlığımız Kutlu Doğum Haftası için her yıl bir konu belirlemektedir. Bu yıl ki konumuz ise tevhid ve vahdet. Hz. Muhammed(S.A.V) efendimiz her konuda bize örnek olduğu gibi, bir olma beraber olma kardeşçe bir arada yaşama konusunda da bizleri onure etmiştir. Efendimizin bize tebliğ etmiş olduğu, evrensel mesaja göre bütün insanlar, inansın inanmasın Allah'ın kuludur. Onun yarattığı en değerli varlıktır ve saygı duyulur. Bütün insanlar aynı anne babanın çocukları olarak yaratılıştan kardeştir. Bunun için peygamberimiz kimseyi dışlamamış kimseyi ötekileştirmemiş, bu konuda hakaretlere mazur kalmış, yaralanmış, yurdundan edilmiş ama hiç kimseye kin tutmamış, kimseye beddua etmemiş, herkese dua etmiş, herkese adalet dilemiştir. Medine-i Münevvere'de birlikte yaşamanın temellerini atmış, müslüman olan ensar ve muhacirleri kardeşlik temelleri ile bir araya getirmiş. Gayrimüslimleri, Yahudileri ve Müslümanları ortak vatan paydasında ve vatandaşlık ekseninde bir araya getirerek Medine Sözleşmesi diye tarihte yerini almış olan vesikayı imzalamıştır. Bu anlaşma ile herkesin can güvenliği, mal emniyeti, din ve ibadet hürriyeti teminat altına alınmış, ortak vatan olan Medine-i Münevvere'nin beraberce savunulması kararlaştırılmıştır" dedi. Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak, Peygamber efendimizin insanların korunması açısından çalıştığını ve efendimizin hoşgörüyü, şefkati ve merhameti topluma aşıladığını dile getirdi. Bayrak, "Veda hutbesinde de Hz. Peygamber (s.a.v) her insanın canı, malı ve inancının dokunulmaz olduğu ve her türlü saldırıya karşı korunması gerektiğini bizzat ifade buyurmuşlardır. Hz. Peygamber (s.a.v) efendimizin hoşgörü, şefkat, merhamet ve affedicilik üzerine inşa etmiş olduğu toplumun yansıması Anadolumuzda, gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz dizelerinde Yunus'un diliyle dile getirilmiştir" açıklamasını yaptı. Ardından konferansı gerçekleştirmek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat TEMEL sahneye davet edildi. Halkımızın büyük beğeni ve ilgiyle dinlediği konferansın sonrasında tasavvuf musikisine gerçekleştirildi.  Hafta münasebetiyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi.