27.05.2017

“ aydınlatmak için var ”

Hoşgeldin  RAMAZAN !

Değerli Kardeşlerim,
Ayların sultanı Ramazan ,  27  Mayıs  2017 Cumartesi  günü başlıyor. 26 Mayıs   2017 Cuma günü akşamı ilk teravih namazı ile birlikte Oruç ve Kur’an ayı Ramazana   girmiş olacağız.  Rahmet ayı Ramazan,   oruç ibadeti,  mukabele programları , vaaz ve sohbetleri  ,  teravihleri,  iftar ve sahur etkinlikleri ,  sosyal yardımlaşma ve kültürel etkinlikleri ve birçok farkındalıkları ile bireysel ve sosyal hayatımıza etkin bir şekilde girmektedir.

Bu mübarek ayda  İslam alemi bambaşka bir atmosfere girer. Özellikle iftar programları ile evlerimiz, mahallelerimiz , sokaklarımız bambaşka bir heyecan ve mutluluk yaşar. Müslüman milletimiz mübarek Ramazan ayını her zaman  mutluluk  içinde kardeşlik duyguları içerisinde idrak eder. Bu ayda müminler , Hz. Kur’an’ın insanlığa indirilişini  bir ay boyunca  oruç tutmak sureti ile ibadet kutsiyeti içerisinde bayram şenliği ile  kutlar.

Aziz Kardeşlerim,
Ramazan her yönüyle bir ibadet mevsimidir. Her mü'min namazı, orucu, iyilikleri , hizmetleri ve duaları ile  bu rahmet ve bereketten nasibini almaya çalışır. Bilerek veya bilmeyerek yapmış olduğu günahları için Allah'tan af diler. Cenâb-ı Hak da kulunun bu samimi dua ve niyazını karşılıksız bırakmaz, günahlarını affeder, rahmetine gark eder.
Ramazan ayının özelliklerini ve bizlere sağladığı faydaları ve bu aya mahsus ibadetleri, başlıklar halinde size ifade etmek isterim.
Bu ayın faydaları:
1- İnsan, Allah’ın emrine itaat etmeyi ve sabrı öğrenir. Nefis, aç bırakılarak terbiye edilir, ruh güçlenir ve yenilenir,
2- Oruç, insanı kötülükten korur.  “ ...Oruç korunmanız için farz kılındı.” (Bakara,183) ayeti bunu ifade eder. Hz. Peygamber Efendimiz “Oruç kalkandır” buyurarak bu gerçeği beyan eder.

3- Oruçla, şehevi duygular frenlenir. Şeytanlar bağlanır, Cennetin kapıları açılır, Cehennemin
kapıları kapatılır. İslam ülkelerinde suçlarda , resmi kayıtlara göre Ramazan ayında büyük bir azalma
olduğu görülmektedir.  Bu da Şeytanın bağlanması gerçeğini ifade eder.

4- Oruç insanı sağlıklı yapar. “Oruç tutun ki, sıhhat bulun.” (Hadis-i Şerif)

5-Bu ayda sosyal yardımlaşma artar, sosyal iletişim güçlenir ve birçok farkındalıklar yaşanır.

Bu aya özgü ibadetler:
1- Oruç tutmak : Farz olan Ramazan Orucu sahurda imsak ile başlar, iftar ile sona erer. Oruç, yeme içme ve cinsel duygulardan uzak durmayı ifade eder.
2-Teravih namazı: 20 rek’attır. Ramazan geceleri teravih ile ihya edilir.

3-Sadaka-i Fıtr: Bedenin ve sağlığın zekatı olarak verilir. Bu yıl kişi başına en düşük miktar 16.00  TL’
dir. Dinen zengin sayılan kimseler verir. Ayrıca zekatları bu ayda vermek daha fazla sevap olur.
4-İtikaf: Ramazanın son on gününde camiye kapanarak yapılır. Zikir ve tefekkürle meşgul olunur. Evde de yapılabilir. Bazı kuralları vardır. Sünnet-i kifayedir.
5- Bayram namazı: Ramazan sonunda elde edilen manevi neticeden dolayı sevincin bir tezahürü
olarak, vacip hükmündedir. Cemaatle birlikte camide kılınır.

6-İftar : Ramazan akşamları iftar vermek çok sevaptır. Bu vesile ile başta fakir, yetim olmak üzere öğrencilere iftar ve sahur vermek çok uygun olacaktır.

Kıymetli Kardeşlerim,

İlimizde camilerimizde Ramazan  ayı  boyunca aşağıdaki uygulamalar olacaktır:

• Kur’an Sohbetleri: İlimiz Hızırbey Camii’nde her gün 12.30’da başlayacak Kur’an sohbetleri  İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş tarafından  yapılacaktır.
  • Teravih Sohbetleri: Her akşam yatsıdan 30 dakika  önce başlayacaktır.
  • Hatimle Teravih Namazı: İlimizde hatimle teravih namazı Karacaibrahimbey Camii’nde  (Kapan Camii)  kılınacaktır. Diğer camilerde teravih namazı 2’şer rekat olarak kılınacaktır.
  • Mukabele Programları:  Bu ayda camilerimizde mukabele programları olacak ve camilerde ilan edilecektir.

İnsanımızı dini konularda aydınlatmakla görevli olan Müftülüğümüz, vatandaşlarımızın  bu mübarek ayın feyiz ve bereketinden yeteri kadar istifadesini temin amacı ile yukarıda belirtilen konuların halkımıza  duyurulmasında yarar görülmüştür.

Bu vesile ile hepinizin Ramazan ayını  tebrik ediyorum. Günahlardan arınmış, güzel hasletlerle bezenmiş bir şekilde Bayrama ulaşmanızı dilerim.

Huzur ve mutluluk  içerisinde olmanız dileği ile sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Hüseyin DEMİRTAŞ
Kırklareli İl Müftüsü