17.01.2017

Tanıtım ve tarihçe

İLÇEMİZ GENEL BİLGİLERİ

Tarih

İlçenin tarihi Türklerin Rumeli’ye geçişleri ile birlikte yörenin Osmanlı topraklarına katılmasıyla başlar. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Şu anda İlçe merkezi ve bağlı köylerde oturan halk 93 Harbi de denilen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonrasında Balkanlardan göçmen olarak gelip yöreye yerleşmişlerdir.

Pavli – Pavlu – Pehlivanköy

Pavli-Pavlu: Hıristiyan Azizlerinden Aziz Pavulos’ tan türetilmiş isim.

Pehlivanköy: Cumhuriyetin ilanından sonra almış olduğu isim. İsim yapmış güreşçilerin (Pehlivanların) yetiştiği bölge olması sebebiyle bu isimle anılmış.

Pehlivanköy’ün bilinen tarihi Osmanlıların Rumeli ye geçişleri ile başlar. Osmanlı sülalesinin ileri gelen aileleri Ergene Nehrinin suladığı verimli topraklara yerleştirilmişlerdir. 1361 de kurulan ilk köy Çenge Köyüdür. Bu Köy bu günkü Çengerli Köyüdür. Diğer Köylerin kurulması 1877 Osmanlı-Rus Harbinden sonraya rastlar. Bulgaristan’ın İzver ve Lofça bölgesinden göç eden Türkler bölgeye gelip yerleşmişlerdir. Göçlerden önce Bölgede Çerkez kabileleri oturmakta iken, göçler sonrası bu kabileler Bölgeyi terk etmişlerdir. Bölge, Çerkez Kabileleri tarafından “Pavli” veya “Pavlu” diye adlandırılırmış.

Osmanlı Padişahı Abdulaziz güreşe meraklı olduğundan ve kendisi de pehlivan olduğundan; zamanın ünlü pehlivanlarını cariyeleri ile evlendirerek onlara toprak verdiği ve Büyükmandıra ve Pehlivanköy civarındaki verimli topraklara yerleştirildiği tarihçiler tarafından ifade edilmektedir. Bölgede isim yapmış pehlivanların yetişmiş olması; bölgenin, Cumhuriyetten sonra Pehlivanköy olarak anılmasına neden olmuştur.

Coğrafi Durum

Kuzeyde Havsa, Güneyde Hayrabolu, Batıda Uzunköprü ve doğuda da Babaeski ilçeleri ile çevrili bulunan İlçemiz genel olarak düz, engebesiz bir arazi yapısına sahiptir.

Deniz seviyesinden yüksekliği 25 m. olan ilçemizde yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlı bir iklim yapısı hâkimdir.

Nüfus

2016 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Veri Tabanına göre ilçenin toplam nüfusu 3.681’dir. Nüfusun 1.650’si İlçe Merkezinde, 2.031’i Köylerde yaşamaktadır.

İdari Durum

27 Haziran 1957 Tarihli ve 9644 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7033 sayılı Kanun ile (Yürürlük tarihi: 01 Nisan 1958) kurulan ilçemiz, yaklaşık 105 km2 bir alan üzerine yerleşmiştir.

İlçemiz Kırklareli İline bağlı olup, merkez ilçe dâhil olmak üzere nüfus bakımından yedinci, yüzölçümü bakımından sekizinci, tarım ürünleri üretimi bakımından altıncı, sanayi ürünleri üretimi bakımından yedinci sırada yer almaktadır. İlçemize bağlı 8 köy ve 3 merkez mahallesi bulunmaktadır. İlçemizde Jandarma ve Polis teşkilatları bulunmaktadır

İlçe Müftülüğümüz daha önce Babaeski İlçesine bağlı bir bucak olan Pehlivanköy' ün 1957 yılında ilçe olmasıyla  kurulmuştur. Bünyesinde bulunan üçü merkezde olmak üzere on bir adet camiisi ve bir adet Kur' an Kursu ile hizmet vermektedir.